Blog

Z czym kojarzy Ci się zapach lawendy?

Lawenda jest wspaniałą rośliną, a jej charakterystyczny zapach często przywołuje nam najlepsze wakacyjne wspomnienia. Olejek eteryczny z lawendy przywraca równowagę i ma pozytywny wpływ na praktycznie cały organizm. Świetnie komponuje się z innymi olejkami, szczególnie z cytrusowymi i jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.

Lawenda (Lavandula officinalis) była wykorzystywana już w starożytnej Grecji i Rzymie jako środek czyszczący, antybakteryjny i konserwujący, ze względu na jej właściwości dezynfekujące. Olejek eteryczny pozyskiwany jest z kwiatów lawendy na drodze destylacji z parą wodną. Skład chemiczny (chemotyp) olejku może się różnić w zależności od miejsca, z którego pochodzi. Najlepsza jakościowo jest lawenda francuska i nie przypadkowo jest nazywana “królową Prowansji”.

Olejek lawendowy jest zdecydowanie najważniejszym olejkiem będącym częścią zestawu podróżnego lub apteczki. Ma bardzo szerokie zastosowanie aromaterapeutyczne i kosmetyczne. Może być używany do inhalacji, kąpieli, masaży, a także bezpośrednio na skórę, przy zachowaniu odpowiednich proporcji. Jest bardzo delikatny i może być stosowany również u dzieci. Nie należy go jednak używać w pierwszych miesiącach ciąży. Lawenda działa relaksująco i poprawia nastrój, a ciepła kąpiel z kilkoma kroplami olejku może zdziałać cuda.

Lawenda wykazuje działanie antyseptyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia zatok, kataru i kaszlu. Działa przeciwgorączkowo i łagodzi bóle głowy, menstruacyjne i mięśniowe. Obniża ciśnienie krwi i stymuluje pracę układu nerwowego, działając uspokajająco i antydepresyjnie. Jest polecana przy bezsenności, nerwicy, leczeniu stresu i stanach zmęczenia psychicznego. Ma właściwości odkażające, przyspiesza gojenie się ran i chroni przed powstawaniem blizn. Poprawia kondycję skóry i leczy stany zapalne, grzybicę, łupież, odmrożenia, oparzenia, ukąszenia owadów, a także jest wskazana dla cery trądzikowej. Lawenda wzmacnia system odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Jest również bardzo skuteczna w zwalczaniu i odstraszaniu moli. Umieszczając ją w szafie, chronisz swoje ubrania i równocześnie nadajesz im przyjemny zapach.

Z uwagi na dużą moc olejków eterycznych należy używać ich rozważnie lub pod okiem specjalisty. Mimo że olejki eteryczne są składnikami wielu leków, to same nie są lekami i nie są przeznaczone do stosowania zamiast leków do leczenia, łagodzenia czy zapobiegania problemom zdrowotnym lub chorobie.

Cudowny zapach lawendy jest powszechnie doceniany, ale znając wspaniałe właściwości tej rośliny trudno nie pokochać jej jeszcze bardziej. Najwyższej jakości olejek lawendowy znajdziesz w Aromastick Relax.

wróc do bloga